Aktarmalı Uçuş Nedir

 

Kalkış noktasından son varış noktasına gidiş sırasında bir ya da daha fazla noktada duraklayarak uçuş değiştirmek anlamına gelen aktarmalı uçuş, transit uçuş olarak da bilinir. Bir yolculuğa çıkmak için uçak bileti bakıldığında, gidilecek destinasyona direkt uçuş bulunmuyorsa aktarmalı uçuşlar da listeye eklenir.

Aktarmalı uçuşların en cazip tarafı, direkt uçuşlara kıyasla daha uygun fiyata bilet sunmalarıdır. Ucuz bilet çok cazip olsa da, transit uçuşlar direkt uçuşlara kıyasla daha fazla zaman aldığı için, vaktiniz kısıtlıysa ya da iş insanıysanız çok tercih edeceğiniz bir uçuş biçimi olmayacaktır. Aktarmalı uçuşlar daha ziyade vakit kısıtı olmayan, zamanlama açısından esnek davranabilen ya da turistik seyahate çıkmış yolcular tarafından tercih edilir.

Aktarmalı uçuşlar, dış hatlarda olduğu kadar iç hatlarda da sıklıkla tercih edilir.

Aktarmalı uçuş konusunda bilinmesi gereken birtakım noktaları sizin için toparladık.

Aktarmalı uçuş nasıl olur?

Dış aktarmalı uçuşlarda öncelikle, transit bölgesini kullanacağınız ülkenin transit vize isteyip istemediğini bilmeniz gerekir. Transit vize isteyen bir ülkeden aktarma yapacaksanız ve vizeniz yoksa, diğer uçuşunuza geçiş yapmadan önce kontrol noktasında durdurulabilirsiniz. Bu durumda uçak biletiniz de yanacaktır.

Aktarmalı uçuşta bagaj hacmi

Aktarmalı uçuşunuzu 2 farklı havayolu firmasıyla yapmayı seçmişseniz, havayolu firmaları arasındaki bagaj ve birlik anlaşması hakkında da bilmeniz gerekenler var.

Uçuş yaptığınız havayolu firmaları arasında her iki anlaşma da varsa, yolculuğunuza iki uçak arasında geçiş yaparak devam edebilirsiniz. Havayolu firmaları arasında bagaj birliği yoksa, uçağınız iniş yaptığında diğer uçağa bagajınızı alıp geçmeniz gerekir. Aktarmalı uçuşu aynı havayolu firmasıyla yapıyorsanız bunları düşünmenize gerek yok. Bagajınız yetkililer tarafından taşınır ve ikinci uçağınıza teslim edilir.

Fakat biz yine de her türlü ihtimale karşı, yolculuk yapacağınız havayolu firmasının müşteri hizmetleriyle bagaj transferi hakkında merak ettiklerinizi konuşmanızı öneririz.

Dış hatlardan geliyor ve iç hatlar üzerinden yolculuğunuza devam ediyorsanız, bagajınızı dış hatlar geliş bölümünden alıp iç hatlar bölümüne teslim etmeniz gerekir. Bunun için de anonsları iyi dinlemenizde ve kaçırmamanızda fayda var.

Aktarmalı uçuşlarda check-in

Aktarmalı uçuşlar için check-in yapmanız gerekir. İlk uçuşunuz bittikten sonra ikinci uçuşunuz için online check-in yapabilir ya da check-in yapmak için kontuarları kullanabilirsiniz.

Aktarmalı uçuşlarda başka nelere dikkat etmeliyiz?

Aktarmalı uçuşunuz için aynı havayolu firmasını kullanıyorsanız şimdi söyleyeceğimiz şeye dikkat etmenize gerek yok ama farklı şirketlerin uçaklarıyla aktarma yapıyorsanız, aktarma yapacağınız ülkenin saat dilimini göz önünde bulundurmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Aktarma yaptığınız ülkeyi gezebilmek için ya aktarma bölgesinin transit vizesi yerine normal vizesine sahip olmalısınız ya da Schengen vizesi olan bir ülkeye gidiyorsanız ve aktarma noktası da yine bir Schengen ülkesiyse, vize giriş-çıkış koşullarını kontrol ederek bulunduğunuz yeri gezebileceğinizden emin olmalısınız. Bu seçenekler dışında, diğer uçuşunuzu yalnızca yolcu salonunda bekleyebilirsiniz, havaalanından dışarı çıkamazsınız.

Aktarma uçuşlarınız arasında, havaalanındaki işlemlerinize yetecek kadar zaman olmasına dikkat etmenizi öneririz. Havaalanlarındaki güvenlik kontrolleri, check-in işlemleri, bagaj işlemleri gibi süreçler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bu sebeple, zamanlamayı doğru ayarlamanız, bir sonraki uçuşunuzu kaçırmamanız açısından önem taşır.

Bir diğer önemli konu da, aktarmalı yolcuların sık sık başına gelebilen ilk uçağın rötar yapma ihtimalinde neler olacağı konusudur. Çünkü ilk uçak rötar yaptığında ikinci uçağa yetişememe ihtimaliniz doğar ve uçak biletiniz yanmış bulunur. Böyle durumlarda uçak biletinizi aldığınız havayolu firmasının kontuarına giderek görevlilerle mağduriyetiniz hakkında konuşarak çözüm için neler yapılabileceğini konuşabilirsiniz.