Dijital Aşı Pasaportu Nedir

 

Dijital aşı pasaportu, COVID-19 aşısına dair bilgileri içeren, Avrupa genelinde geçerliliği olan bir aşı kayıt uygulamasıdır. Kişiye özel düzenlenen aşı karnesinin dijital halidir.

Aşı pasaportu ya da diğer bilinen adıyla aşı sertifikası alabilmek için Avrupa Birliği’nin onayladığı BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZenece ve Johnson&Johnson aşılarından birini yaptırmış olmanız, son 6 ay içinde COVID-19 geçirdiyseniz bu durumu belgelemeniz ve güncel negatif sonuçlu PCR testinizin olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir.

Dijital aşı pasaportu nasıl alınır?

Dijital aşı pasaportu oluşturabilmek için öncelikle 2 doz aşınızı da yaptırmış olmanız gerekir. Olduğunuz iki aşı da kişisel aşı pasaportunuzda/aşı karnenizde kayıt edilir.

Pasaportunuz ya da kimliğinizle birlikte herhangi bir eczaneye gittiğinizde, eczacı aşı pasaportunuza işlenmiş olan aşıları dijital hale getirir ve 2 ayrı kağıda basar. 2 kağıtta da QR kod oluşturulur. Siyah beyaz kare şeklindeki barkodunuzda aşı ve kimlik bilgileriniz artık mevcuttur. Bu barkod Corona-WarnApp ya da CovPass uygulamalarından birine aktarılıp kaydedilir. (Ayrıca Luca uygulamasını da dijital aşı pasaportu için tercih edebilirsiniz.)

Diyelim Covpass uygulamasını cep telefonunuzdan açtınız… Aşı pasaportunuzda yer alan QR kodu uygulamaya okutuyorsunuz. Artık aşı pasaportunuzu yanınızda taşımanıza gerek kalmadan, cep telefonunuzdan aşılarınızı gösterebilirsiniz.

Dijital aşı pasaportu, öncelikle Avrupa içi seyahatleri kolaylaştırmak amacıyla düşünülmüş bir sistem.

Seyahatiniz sırasında, cep telefonunuza yüklediğiniz dijital aşı pasaportu dışında halihazırda sahip olduğunuz kağıt aşı karneleri de kullanmaya devam edebileceksiniz. Kontrol noktalarındaki görevliler, kodu kontrol ederek kod içindeki bilgileri kimlik belgesiyle karşılaştırarak geçişinizi sağlayacaktır.

Dijital aşı sertifikası nedir?

Avrupa Birliği’nin COVID-19 salgını sonrası seyahat kolaylığı sağlamak amacıyla hazırladığı aşı sertifikası; COVID-19 aşısı olup olmadığınızı, olduysanız nerede ve hangi aşıyı olduğunuzu, COVID-19 geçirdiyseniz iyileştiğinizi ve antikor seviyenizi gösteren belgeyi ve güncel COVID-19 test sonucunuzu içerir.

Dijital aşı sertifikası da, COVID-19 aşısı olduğunuzu ya da COVID-19 geçirip iyileştiğinizi kanıtlayan sertifikanın dijital halidir.

Dijital aşı sertifikası nasıl alınır?

Dijital aşı sertifikası, haziran ayının ortasından itibaren aşı merkezleri ya da muayenehanelerde yapılan aşılar için geçerlidir. Öncelikle çıktı halinde, yani bir kağıda basılı şekilde verilen QR kod, akıllı telefonlara okutulur ve sertifikanın dijital versiyonu oluşturulmuş olur. Son birkaç ay içinde aşılarını tamamlamış olan her vatandaş dijital aşı sertifikası alabilir. Aşı merkezinde aşı olan herkese zaten bu dijital barkod verilir. Muayenehanede aşı olanlar da dijital sertifika talep edebilirler.

Aşı kitapçığınızı ve nüfus cüzdanınızı gösterdiğiniz takdirde birçok eczane dijital aşı sertifikası oluşturmanız için size destek verecektir. Dijital aşı sertifikaları “EU-COVID-19 aşı sertifikası” olarak isimlendirilmiştir.

Dijital aşı sertifikası Türkiye’de ve tüm Avrupa Birliği ülkelerinde geçerlidir. Bunların dışında Norveç, İsviçre, İzlanda, San Marino, Vatikan ve Lihtenştayn gibi ülkelerde de geçerli kabul edilir.

Dijital aşı sertifikası oluşturmak isteyen iPhone kullanıcıları CovPass uygulamasını  Apple App Store’dan, Android kullanıcıları Google Play Store’dan, Huawei kullanıcıları ise Huawei AppGallery’den herhangi bir ücret ödemeden kolaylıkla indirebilirler.

Apple cihazları için iOS 12 ve üzeri işletim sistemi gereklidir. Android cihazlar için ise en düşük sürüm olarak mutlaka Andoid 6 telefona yüklü olmalıdır. Akıllı telefon sahibi olmayanlar, aşı sertifikalarını kağıt üzerindeki QR kod olarak da kullanabilirler.

Dijital aşı sertifikasında hangi bilgiler bulunur?

Ad soy ad, doğum tarihi, veriliş tarihi, aşı (test sonucu ya da iyileşme bilgisi) gibi bilgiler ve kişiye özel tanımlayıcı bilgiler dijital aşı sertifikasında muhafaza edilir. Dijital aşı sertifikası oluşturmak için veriler aşı merkezi tarafından bir kez toplanır ve imza için RKI’ye (Robert Koch Enstitüsü) iletilir. Veriler imza aşamasından sonra anında silinir.

Dijital aşı sertifikası, aşı defterine alternatiftir. Yani isteğe bağlı olarak, basılı sarı aşı kitapçığını kullanmaya da devam edebilirsiniz.

Dijital aşı sertifikası nasıl doğrulanır?

Dijital aşı sertifikanızı CovPass Check doğrulama uygulaması üzerinden doğrulayabilirsiniz. Uygulama; örneğin restoranların ya da diğer mekanların ağırladıkları konukların geçerli bir COVID-19 testine sahip olup olmadıklarını, geçirdilerse de iyileşmiş olup olmadıklarını, aşılarını yaptırıp yaptırmadıklarını CovPass uygulamasından QR kodu hızlı şekilde tarayarak kontrol edebilmelerine yardımcı olur.

Dijital aşı sertifikası, ücretsiz olması açısından da herkes için ulaşımı kolay bir hizmettir.

Dijital aşı sertifikasında şimdilik sadece COVID-19 aşıları gösterilmektedir. Önümüzdeki yıldan itibaren, diğer aşıların da dijital olarak kaydedilebileceği şekilde güncellenmesi planlanıyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde dijital aşı sertifikası yürürlükte fakat Türkiye henüz bu anlaşmaya dahil değil. Türkiye’nin Avrupa Birliği üye ülkelerinden bazılarıyla ikili anlaşmaları mevcut. Bu anlaşmalar, iki doz aşı olanlar için PCR testine gerek kalmadan ulaşım hakkı tanıyor.

Türkiye’nin aşı pasaportu anlaşması yaptığı ülkeler: Sırbistan, Yunanistan, Macaristan ve Bulgaristan.

Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarının, seyahatlerinden en az 14 gün önce son doz aşılarını yaptırmış olmaları, en az 72 saat önce negatif sonucunu aldıkları PCR testi yaptırmış olmaları ya da son 6 ayda COVID-19 geçirdiklerinin ispatı niteliğindeki belgeye sahip olmaları gerekmektedir.

Türk vatandaşları, HES uygulaması üzerinden de dijital aşı kartı alabilirler.

Pazarama Tatil olarak tekrar hatırlatmak isteriz ki; her şeyden önce maske, mesafe ve temizlik kurallarına hiç aksatmadan devam etmek, hem kendimiz için hem sevdiklerimiz ve çevremiz için en büyük sorumluluğumuz.