Schengen Vizesi İle Hangi Ülkelere Gidilebilir

 

Schengen, Lüksemburg’un bir kasabasıdır. 1985 yılında komşu Avrupa ülkelerinin göçmen ve ticaret sınırlarını kendi aralarında kaldıran ve geçişleri kolaylaştıran Schengen Anlaşması’yla bilinir. Schengen bölgesi 26 ülkeden oluşur.

Schengen vizesi ile gidilen ülkeler:

Almanya

Avusturya

Belçika

Çek Cumhuriyeti

Danimarka

Estonya

Finlandiya

Fransa

Hollanda

İtalya

İspanya

İsveç

İsviçre

İzlanda

Letonya

Liechtenstein

Litvanya

Lüksemburg

Macaristan

Malta

Norveç

Polonya

Portekiz

Slovenya

Slovakya

Yunanistan

Bu ülkelere ilaveten, Bulgaristan ve Romanya da Schengen vizesi ile girilebilen ülkeler arasındadır.

Schengen ülkelerinin çoğu AB üyesidir ancak Schengen Bölgesi Avrupa Birliği ile karıştırılmamalıdır. Örneğin Norveç, İsviçre ve İzlanda Schengen üyesi ülkelerdir ancak Avrupa Birliği’ne üye değildirler.

Schengen vizesi nasıl alınır?

Schengen Bölgesi’nde bir ülkeye seyahat edecekseniz (Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Estonya, İspanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Avusturya, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Finlandiya, İsveç, Norveç, İsviçre, İzlanda) giriş yapacağınız ülkenin konsolosluğuna vize için başvuru yapmanız gerekir. Türkiye gibi AB ülkesi vatandaşı olmayanlar vize başvurusu yapmak zorundadır.

İstenen belgelere, gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun vize kısmından ulaşabilirsiniz. Gideceğiniz ülkenin güncel vize koşullarını ve evraklarını internetten de iyice araştırmanızı öneririz.

Seyahat amacına göre, istenen evraklar farklılık gösterir.

Her Schengen ülkesinin talep ettiği evraklar arasından Schengen formu vardır. Ülkelerin vize koşulları değişse de Schengen formu tek tiptir. Bu formu eksiksiz ve hatasız doldurmanız çok önemlidir.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Edirne gibi şehirlerde Schengen vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz.

Schengen vizesi için gereken belgeler nelerdir?

Schengen üyesi ülkelerden tek tek vize almak yerine bir vize ile çoğu ülkeye giriş yapmanızı sağlayan Schengen vizesi; Fransa, Almanya, İspanya, İtalya gibi ülkeleri de kapsayan Avrupa Birliği ülkeleri ve birliğe üye olmayan İsviçre, Norveç, İzlanda gibi ülkeleri kapsayan Schengen Bölgesi’ne yapılacak yolculuklara izin veren vizeye denir.

Schengen vizesi almak için nereye başvuruluyor?

İlk seyahat etmeyi planladığınız ülkenin konsolosluğuna başvurmalısınız. Sizin adınıza başvuru yapmaları için turizm firmalarından da destek alabilirsiniz. İlk seferde en azından bir kere konsolosluğa giderek seyahat sebebinizi açıklayan bir mülakata gireceksiniz. Mülakatta tatil sebebinizi Türkçe de ifade edebilirsiniz.

Schengen vizesi için ne zaman başvuru yapmalıyız?

Seyahat tarihinizden ortalama 80 gün önce vize başvurusu yapmanız işinizi garantiye almanıza yardımcı olur. Gidilecek ülkeye göre de bu süreler değişiklik gösterir.

Schengen vizesi için gereken belgeler nelerdir?

Schengen vizesi almanın biraz zahmetli olduğu bir gerçek. Sizden onlarca belge istenmesinin nedeni; oraya yerleşmek niyetiyle gitmediğinize ve seyahatiniz boyunca maddi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğinize ikna olmaktır.

  • - Minimum 6 ay daha geçerli olan pasaport (varsa eski pasaportların fotokopileri)
  • - 2 adet arka fonu beyaz, önden çekilmiş, (gideceğiniz ülkenin talebine uygun) vesikalık fotoğraf
  • - Otel ve uçak bileti rezervasyonları
  • - Seyahat sağlık sigortası
  • - Banka hesap cüzdanı, kredi kartı bilgileri, size veya ailenize ait mal varlığı bilgileri, tapu/ruhsat (Vize için hesabınıza günlük yüklenen yüklü para transferleri şüphe uyandırabilir. Hesabınızda göstereceğiniz paranın bir süre hesapta durmasını öneririz.)
  • - Bir yakınınız tarafından davet edildiyseniz, davet mektubu ve davet eden kişinin gelir belgeleri de istenebilir.
  • - Bir yerde çalışıyorsanız, 3 aylık maaş bordrosu, iş yerinizden konsolosluğa ithafen antetli kağıda yazılmış dilekçe, iş yeri imza sirküleri, iş yerinin faaliyet belgesi, sigorta giriş belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası fotokopisi istenir. İşverenseniz, sigorta giriş belgesi ve maaş bordrosu istenmez.
  • - Öğrenciyseniz, öğrenci belgesi ve vasilerinizin durumuna göre gerekli evraklar istenir. 18 yaşın altındaysanız ve seyahatinizi yalnız gerçekleştirecekseniz, ailenizden imzalı muvafakatname istenir.
  • - Ev hanımı iseniz dilekçe, sizin ve eşinizin/ailenizin gelir belgeleri, evliyseniz evlilik cüzdanı istenir.